Oorzaken & tips voor vermoeide ogen

Comments (0)

Oorzaken & tips voor vermoeide ogen

Maar liefst 46% van de vrouwen kampt met donkere kringen onder de ogen en 33% met wallen.

Oh jee. Ben jij ook gezegend met wallen en donkere kringen? Als je een toverstokje had, dan zou je ze voor eeuwig uit je leven bannen, maar helaas blijven ze je maar achtervolgen. Hoe komt dat, en vooral: wat kun je er aan doen?

Aan ouder worden kan helaas niemand onderuit. Des te ouder je wordt, des te dunner de huid onder je ogen ook wordt. Onderhuids bindweefsel en vet verminderen eveneens, waardoor er een donkere verkleuring ontstaat. Hallo donkere kringen.
Ten tweede hebben we allemaal wel eens met stress en slaaptekort te kampen, waardoor we er bleekjes gaan bijlopen en onze donkere kringen eens zo hard opvallen. Daarnaast houdt het vetweefsel onder de ogen dan ook meer vocht vast dan gewoonlijk. Geeuw. Hallo wallen.

Stress en slaaptekort zijn echter niet de enige mogelijke boosdoeners; tal van factoren kunnen een reden zijn voor deze vervelende kwaaltjes. We sommen er een paar voor je op:

Slechte vertering van eiwitten

Een gebrek aan vitamine B6 en foliumzuur kunnen er vaak voor zorgen dat je lichaam moeite heeft met het verteren van proteïnen – en dat kan er dan weer voor zorgen dat jij met donkere kringen zit opgescheept.

Allergie

Ook een allergie kan donkere kringen veroorzaken. Vaak gaat het om een minder erge variant waarvan mensen zich niet eens bewust zijn. Melk, kaas, voeding uit blik, of zelfs doodgewone shampoo of afwasmiddel.

Verkeerde voeding

Een verkeerde voeding kan ook bijdragen tot het ontstaan van wallen. Zorg zeker dat je genoeg water binnenkrijgt en voldoende groenten en fruit eet. Zout houdt vocht vast en verhindert de bloedsomloop, waardoor de bloedvaatjes onder je ogen die mooie nachtblauwe kleur krijgen.

Tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen

Denk bijvoorbeeld aan vitamine K, vitamine B12 en ijzer. Vooral een gebrek aan B12 en ijzer kunnen tot bloedarmoede leiden, waardoor je er bleekjes uitziet en je ‘blauwe’ bloedvaten dus zichtbaarder worden.

Slechte werking van nieren en bijnieren

Ook in dit geval zal een blauwe schijn onder je ogen opduiken. Best laten nakijken bij de dokter, maar ook hier geldt een herkenbaar advies: drinken, drinken, drinken. (Water, welteverstaan.)

Alcohol, drugs en roken

Tja – dat zulke dingen slecht voor je zijn, hoeven wij je niet te vertellen. Alcohol en drugs tasten (onder andere) je nachtrust aan, roken zorgt voor een slechte bloedsomloop, en wat gaat er gepaard met de dehydratie wanneer je te diep in het glas hebt gekeken? Precies, ja: wallen en donkere kringen.

Best veel redenen dus waarom donkere kringen en wallen mogelijk de kop opsteken. Terwijl jij nu gaat uitzoeken hoe het precies bij jou zit, laten wij je niet natuurlijk niet in de steek. Onze meest efficiënte camouflagetips vind je in onze tutorial. Veel succes!